Prin depunerea unui dosar ce va conține printre altele și acte de stare civilă din care se rezultă că persoana în cauză este descendent din cetățeni Români conform Legii cetățeniei române nr.21/1991, acesta poate fi depus în cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București, Iași, Suceava sau Galați precum și în cadrul Consulatelor României din Republica Moldova .
Recomandăm ca dosarul să fie depus la București deoarece este singurul loc unde se obține direct număr de înregistrare a dosarului și termenul de soluționare este mai scurt cu 3-6 luni decît în altă parte.
Da. Dosarul poate fi depus doar în baza unei programări prealabile.
Nu, dar este indicat pentru a obține și eii cetățenia română în același timp cu părinții altfel este o procedură mai dificilă.
Nu, este necesar doar actul unui descendent roman adică a unei persoane din familie părinte , bunic, sau străbunic care s-a născut înainte de 1940.
Legea cetățeniei române nr.21/1991 prevede un singur termen de examinare a dosarului. Acesta este stabilit la 5 luni din momentul depunerii acestuia conform art.16 alin.c.
Este necesar ca în termen de 6 luni din momentul emiterii Ordinului să vă programați pentru depunerea jurământului.
Nu. Este important ca programarea pentru depunerea jurământului să fi fost făcută în interiorul termenului de 6 luni.
Trebuie de expediat o scrisoare recomandată către Autoritatea Națională pentru Cetățenie în vederea solicitării prelungirii termenului de depunere a jurământului de credință față de România.
Este necesar să vă perfectați certificatul de naștere și căsătorie românesc. Legea privind actele de stare civilă 119/1996 stabilește că transcrierea certificatelor trebuie să fie făcută în termen de 90 de zile după depunerea jurământului.
Unicul termen legal de transcriere este de 60 de zile calendaristice. Nu există nicio procedură legală de micșorare/omitere a termenului respectiv.
Da și se aplică mențiuni pe certificatul de naștere românesc?
3 zile la urgență cu valabilitatea 1 an , și 14 zile la normal cu valabilitate 10 ani.
45-60 zile primul buletin romanesc după expirare, pierdere sau schimbare de domiciliu 7-14 zile.
Unul dintre părinți trebuie să aibă domiciliul în România.
Nu, în cazul în care aveți deja unul dintre copii dumnevoastră care primește alocație din Romania trebuie să obțineți un act oficial prin care renunțați la acest drept.
De la naștere până la 2 ani se acordă suma de 50 euro lunar iar de la 2-18 ani se acordă suma de 20 euro lunar.
Notă: anumite Primării din România oferă banii din urmă a 10 luni din momentul depunerii cererii pentru alocație.
– între 1-2 luni de zile cu verificare la Ambasadă care costă 35 euro,
– 5-6 luni de zile fără verificare de la Ambasadă.